Over Gerjan Piksen

Ik werk als componist, performer, theatermaker, installatiekunstenaar en docent. 

Tijdens mijn Bachelor Compositie en Muziektechnologie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht heb ik een brede set aan skills opgedaan die ik nog dagelijks gebruik. Tijdens mijn opleiding werd ik gevraagd les te geven in o.a. electronische compositie en Max/MSP programmeren. Gedurende een semester gaf ik les in muziektechnologie en filmmuziek aan de School of Music aan de universiteit van Skopje, Macedonië. 

Ik vond een grote bron van inspiratie (en tegelijkertijd een uitlaat voor deze inspiratie) in VONK, het artistieke duo dat Boris Bezemer en ik samen vormden. We maakten kunstinstallaties die ervoor zorgden dat het publiek vrienden werd met goudvissen en gloeilampen, we hielden onszelf aan strenge compositieregels maar namen soms muzikale vakantie. Onze primaire showcase was een reeks feesten waarin we verschillende kunstenaars uitnodigden om hun werk te laten zien. Eén van onze hoogtepunten was onze installatie Knipperflits in het Stedelijk Museum Amsterdam tijdens museumnacht.

Na mijn Bachelor heb ik mijn compositieskills verdiept tijdens een pre-Master compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In dit jaar begon ik steeds meer belang te hechten aan de communicatie van mijn ideeën naar het publiek. Hoe kan ik hen op nieuwe manieren meenemen in een gezamenlijke beleving?


Daarom begon ik aan de opleiding T.I.M.E., een Master in muziektheater door het gezelschap de Veenfabriek in Leiden in samenwerking met het Haagse conservatorium. Gedurende twee jaar was ik ondergedompeld in deze interdisciplinaire werkplaats en heb ik de kans gehad om mij te ontwikkelen als theatermaker. 

Sinds mijn afstuderen ben ik betrokken geweest bij verschillende (theater-)producties, installaties en autonoom werk. Ik vaar wel bij interdisciplinaire samenwerkingen en geniet ervan om concepten samen te ontwikkelen met makers met uiteenlopende expertises. Mijn muzikale mindset is de basis van waaruit ik het kunstwerk als geheel bekijk, en dat kan erg waardevol zijn in co-creatieve processen.

De afgelopen twee jaar ben ik als Ontdekking werkzaam geweest bij de Veenfabriek, waar ik onder andere meewerkte aan de voorstelling Atlantis. Daarnaast componeerde ik de muziek voor twee voorstellingen van Jetse Batelaan (het Zuidelijk Toneel), Het Verhaal van het Verhaal en Het Einde van het Begin van het Einde.